Nattligt poddlyssnande

När jag växte upp var jag aldrig någon särskilt aktiv radiolyssnare. Det var nog mest efter gymnasietiden som jag började lyssna på “Vaken i P4” på en gammal freestyle när jag gått och lagt mig. Sen dess har jag nästan alltid hörlurar i mina öron när jag går och lägger mig. Nuförtiden är det istället nästan alltid en podcast som spelas upp via mobilen när det är dags att sova.

Och i jämförelse med förr i tiden är det tyvärr sällan man hinner lyssna på ett helt podcastavsnitt innan man somnat.
Som tur väl är finns insomningtimer i de flesta appar. Så det är inte alltför krångligt att hitta tillbaka i ett avsnitt till kvällen därpå när man bara missat några miunter av ett program.

På senare tid har jag valt att använda Spotify som har blivit en ganska kompetent podcast-app.
Det största problemet som jag stött på är oförmågan att själv kunna lägga till podcasts via XML. Vilket egentligen går emot hur podcasts brukade och i min mening ska distribueras.
Spotify är dock väldigt enkel att använda för poddar och reklamfri även för oss gratislyssnare.
Dessutom får man fina förslag på andra poddar att lyssna på.

Tidigare har jag även försökt att lyssna på ljudböcker vid sänggåendet. Tyvärr funkade det inte alls för min del.
Det är en sak att missa några minuter i ett poddavsnitt. Ibland kan det t.o.m. kvitta om man råkat missa en liten del av ett program.
Att missa ett avsnitt i en bok är däremot något helt annat.
Så de gånger som en ljudbok strömmar in i mina öron är det på en strand- eller skogspromenad.


Det vore väl helt fel att skriva om podcasts utan att berätta vilka man brukar lyssna på?

Några favoriter är ”Reply All”, ”Stuff You Should Know” och ”TV-fabriken” just nu.

Den förstnämnda ”Reply All” handlar om väldigt olika saker med en anknytning till Internet, med historier om hur olika människor påverkar och påverkas av Internet på den ena eller andra sättet. En sorts podcast om Internet-kultur kan man säga.

Stuff You Should Know” är två snubbar som drar igenom en massa fakta i ett utvalt ämne. Allt från till “Hur man gör tvål” eller “Hur guldskivan som hängde med rymdsonden Voyager 1 ut i rymden är utformade”.
M.a.o. lite torrt ibland, vilket gör det till det ultimata sömnpillret. Ibland blixtrar det dock till med ämnen som engererar mig som lyssnare desto mer.

TV-fabriken” är som namnet antyder en svensk podd där programledaren Fredrik Ralstrand intervjuar folk både framför och bakom kameran på kända svenska TV-produktioner.
En väldigt intressant inblick i hur TV “blir till”.

Några andra som kan nämnas lite kort är ”99% Invisible”, ”Wind of Change” och ”P3 Historia“.
För övrigt har Sveriges Radio väldigt många bra poddversioner av sina radioprogram.

Similar Posts