Vad hände egentligen med den stora bloggvågen?

Jag älskar konceptet “blogg”, men redan när jag skriver ordet “blogg” märker jag hur daterat konceptet är.
Bloggar känns gammalmodigt, utdaterat och dött.
I en tid där sociala medier såsom Facebook och Twitter är störst på webben är den gamla vanliga bloggen en alltmer sällsynt företeelse, framförallt bloggar av helt vanligt folk som inte får betalt för att leverera nya inlägg.

Jag kan inte låta bli att sakna den stora bloggvågen. D.v.s. innan själva ordet “blogg” blev synonymt med antingen betalda kändisbloggare som med smygreklam försöker kränga varor till sina läsarskaror eller politiska bloggar som drivs av diverse rättshaverister och spyr ut falsk information och konspirationsteorier.
Visst finns det än idag vettiga bloggar kvar, kanske då framförallt matbloggar. Blandningen av bild på mat, text med ingredienser och instruktioner i bloggform är än idag ganska vanligt. Men än en gång handlar det alltför ofta om proffsbloggare som har betalt för att publicera nytt dagligt innehåll för att tillfredsställa sina annonsörer.

Samtidigt kan man väl nästan säga att bloggandet har flyttat över från textform till videoform. Antalet vloggare på YouTube finns det väl fler av än vad det finns träd i skogen vid det här laget.
Det skrivna ordet på nätet har ersatts av snabba videos som lätt går att spela in, redigera och konsumera på valfri enhet.

Missförstå mig rätt, jag har inget emot vloggare. Jag spenderar själv (för mycket) tid med att kolla på olika intressanta videos på YouTube varje dag.
Allt från bilrecensioner av Doug DeMuro, genomgångar av gammal HiFi med Techmoan, klipp från Formel 1-cirkusen och ibland t.o.m. självaste Pewdiepie.

Kanske har smartphones och surfplattornas stora intåg i vardagslivet också en inverkan på utvecklingen?
Både mobiler och surfplattor är ypperliga verktyg att konsumera media på, men desto sämre att skapa nya alster på. Framförallt det skrivna ordet. Ett fysiskt tangentbord är ett bättre sätt att skriva stora mängder text på än en pekskärm.

Jag försöker att bli bättre på att följa bloggar igen. Göra vad jag kan för att hålla liv i textförfattandet.
Appen och webbsidan  “Feedly” har visat sig vara ett ganska bra sätt för mig att läsa nya och gamla inlägg på mina nya och gamla favoritbloggar. Den har lyckats få mig att återupptäcka det medium jag för länge sedan ägnade mycket tid åt och som gett mycket tillbaka.

Similar Posts