/r/pcmasterrace
Jag är något av en självutnämnd operativsystem-konnässör. Eller ja, åtminstone kan vi väl kalla det för entusiast av de programvaror vi alla mer eller mindre använder dagligen oftast utan att egentligen ägna dem en tanke.
Så fort en ny Windows-version släppts har jag varit en “early adopter” som snabbt rensat hårddisken och satt tänderna i det nya operativsystemet. Ibland med bra resultat, ibland med lite sämre, (”Windows Vista” två ord som fortfarande kan dra åt helvete rent ut sagt).
För en PC-användare, det har jag varit i någon form hela livet. Framförallt då som Windows-användare.
Men ibland har tårna doppats i den förtrollade Linux-pölen, om vi samtidigt bortser de första åren då Windows knappt var påtänkt och mitt datoranvändande bestod av eget programmerande i BASIC på (vad jag tror var) en Spectravideo SV-328. Eller för den delen senare användande av en Amiga 500 och det lite “modernare” och grafiska Amiga Workbench. Oh yeah.
Vare sig det gäller DOS, Windows, Linux, Mac OS (eller om vi knasar ut totalt och t.o.m. nämner FreeBSD som dök upp på några få datorlektioner i gymnasiet), har jag inte slutat att fascineras av operativsystem.
Inte heller den aldrig sinande ström av debatter kring dessa nödvändiga mjukvaror. Vad som är bra eller dåligt, med det ena eller det andra. Bla bla.
Samma “flame war” fortsätter än idag. Apple-folk vs PC Master Race. Eller för den delen: Apple iPhone och dess iOS vs. Google Android. Kriget finns numera i fickformat…
Som entusiast blev det därför lite extra speciellt för mig att efter flera år som iPhone-användare att gå över till Android som operativsystem i min mobil.
Det är lite som att konvertera till en annan religion. Fast ändå inte.
Jag är en sådan där person som tror att Apples lansering av iPhone gjorde att mobiltelefontillverkarna fick sig en välbehövlig raket i baken.
Om man tittar tillbaka på hur exempelvis Android var utformat innan iPhone OS såg dagens ljus (som vi sedermera känner till som: iOS) och jämför med hur det väldigt snart därefter ändrade form och alltmer lånade designelement från Apple, förstår man vilket enormt inflytande Apple och iPhone har haft på mobilmarknaden.
Jag har nu varit Android-användare i över ett år. Från att ha haft en iPhone 4S som min “daily driver” till att istället använda en Xiaomi Redmi Note 2.
Utöver hoppet till ett annat mobilt operativsystem, från iOS till Android, blev jag lycklig ägare av en mobil med gigantisk skärm, processor med åtta kärnor och en massa utrymme. En ganska rejäl omställning.
Men så här ett år senare lägger jag mer märke till likheterna mellan de olika mobilerna än olikheterna.
Jag använder fortfarande många av de appar jag använde förut. Appar för olika sociala medier såsom Facebook, Instagram och Tumblr ser ju mångt och mycket exakt likadana ut, oavsett plattform.
Och efter att jag gick över till ett custom rom, (närmare bestämt CyanogenMod istället för MIUI), fungerar notiser och övriga aspekter av telefonen ungefär likadant som i iOS-land.
Visst finns det självklart både fördelar och nackdelar med både Android och med iOS, men likheterna är många fler än olikheterna.
Det är kanske lite synd samtidigt att inte fler aktörer lyckas konkurrera med de stora giganterna Apple och Google. Inte ens Microsoft kunde destillera fram ett vettigt tredje val på mobilmarknaden. Windows i mobilen finns, men det är sällan man träffar på det.
Undrar hur vi ser på operativsystem om några år. Är nästa år “the year of the Linux desktop” eller kommer samma aktörer fortfarande dominera i många år framöver?